etykietka chleba krzecinskiegojest zakładem Spółdzielni  Rolniczo-Handlowej ,,Rola” w Skawinie.

http://www.rola.skawina.pl/

Piekarnia o zdolności produkcyjnej 6 ton/dobę została przekazana do eksploatacji w 1975 r. jako zakład nowoczesny o dobrych warunkach produkcyjnych i socjalnych. Po osiągnięciu pełnej zdolności produkcyjnej wielkość produkcji pieczywa wynosiła w 1985 r. 1466 ton. Rozszerzono asortyment pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich w tym drożdżówki, pokrywając popyt mieszkańców wsi oraz częściowo miasta Skawiny. Nadwyżki produkcji sprzedawano do np. Rejonowa Spółdzielnia w Krakowie, GS Mogilany, GS Zabierzów Krakowski, GS Kalwaria Zebrzydowska itd.

Z uwagi na zmieniające się warunki na rynku pieczywa spowodowane dużą konkurencją (do każdego sklepu na ogół dostarcza kilku producentów) piekarnia w Krzęcinie rozszerza zakres działania  i zaopatruje w pieczywo prywatne placówki handlowe z terenu Miasta i Gminy Skawina po Brzeźnicę, Kalwarię Zebrzydowską oraz Kraków. Sprzedaż pieczywa w sklepach własnych stanowi ok. 20 % natomiast ok. 80% to stołówki, szpital w Radziszowie, zakład wychowawczy w Wielkich Drogach, handel detaliczny w w/w miejscowościach.

Pieczywo dostarczane jest własnym transportem. Produkcja pieczywa odbywa się na jedną lub dwie zmiany w zależności od zapotrzebowania.

Technologia produkcji jest tradycyjna z zastosowaniem fermentacji kwasowej. Wypiek pieczywa odbywa się w piecach ceramicznych opalanych węglem, co pozwala uzyskać specyficzne cechy pieczywa budzące zainteresowanie konsumentów. Piece opala się tzw. systemem węglowo- nadmuchowym polegającym na spalaniu węgla oraz dopalaniu dwutlenku węgla, a następnie dopalaniu odgazowanego węgla. Rozwiązanie takie powoduje mniejszą emisje gazów do atmosfery oraz poprawia ekonomikę produkcji.

Załoga piekarni ma wysokie kwalifikacje poparte długoletnim doświadczeniem. Pozwala to uzyskać pieczywo o szerokim asortymencie (ponad 27) i wysokiej jakości, charakteryzujące się ładnym wyglądem zewnętrznym oraz bogatymi walorami smakowo-odżywczymi. Krojenie i pakowanie pieczywa powoduje jego dalsze uatrakcyjnienie. W większości produkcję realizuje się w oparciu o receptury własne, które okresowo ulegają zmianie w zależności od preferencji konsumentów.

Jeden z podstawowych asortymentów pieczywa nazwano ,,chleb pszenno-żytni krzęciński”. Pomysł ten zrodził się jako dobra reklama i rozpowszechnienie miejscowości Krzęcin, ze względu na jej ciekawą historię, dynamiczny rozwój oraz aktywność mieszkańców.

Ponadto piekarnia jest uczestnikiem imprez takich jak spotkania wigilijne, targi bożonarodzeniowe i wielkanocne, dożynki gminne, imprezy w Krzęcinie, Targi Cepelii w Krakowie, Dni Kultury Chrześcijańskiej i wielu innych. Wraz z udziałem w powyższych imprezach piekarnia wykonuje pieczywo okolicznościowe np. chleb zdobiony różnymi ornamentami. Eksponaty są już twórczością ludową. Jeden z eksponatów był prezentowany w Muzeum Regionalnym w Skawinie.

Zarząd Spółdzielni włącza się w różnego rodzaju pomoc charytatywną np. dostawy pieczywa do stołówki parafialnej p.w. Św. Szymona i Judy Tadeusza w Skawinie, Caritas przy parafii Bożego Miłosierdzia w Skawinie, zdarzenia losowe jak pomoc powodzianom, a nawet osobom w trudnych przypadkach losowych, na imprezy organizowane przez miejscowe szkoły itp.

W piekarni prowadzi się również praktyczną naukę w zawodzie piekarz. W latach 1976-2013 kwalifikacje zawodowe  uzyskało 28 uczniów.

Kalendarz

listopad 2024
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Licznik odwiedzin

  • Dzisiaj: 155
  • Wszystkich: 78231
  • Obecnie na stronie: 8

Prognoza pogody

Jakość powietrza

Czym oddycham